س
سرطان بیضه چیست؟
سرطان بیضه رشد سرطانی سلولهای بیضه است که به صورت یک توده سفت و اغلب بدون درد در بیضه خود را نشان میدهد. معمولا یک طرف بیضه را درگیر میکند اما گاهی ممکن است دوطرفه باشد.
سرطان بیضه شایعترین بدخیمی در مردان 20 تا 35 ساله است اما ممکن است در هر سنی دیده شود.
در برخی افراد که بیضه آنها پایین نیامده (بیضه نزول نکرده) و در محل طبیعی خود قرار نگرفته است خطر ابتلا به سرطان بیضه بیشتر از افراد عادی است. این خطر حتی پس از جراحی همچنان باقی میماند. ولی جراحی و پایین اوردن بیضه باعث میگردد که اگر بیضه دچار سرطان شد زودتر و در زمانی که قابل درمان است تشخیص داده شود.
شایعترین علامت بیماران بزرگ شدن و سفتی بیضه بدون درد یا لمس توده ای سفت در بیضه می باشد. بیضه مبتلا معمولا به تدریج بزرگ شده و بیمار در بیضه احساس سنگینی می کند. در برخی موارد بیماران با درد حاد بیضه یا علایم درد پشت، تهوع، استفراغ، بی اشتهایی، سرفه، تنگی نفس، درد استخوان یا تورم اندامها مراجعه مینمایند. در برخی موارد نیز توده بیضه توسط شریک جنسی بیمار تشخیص داده میشود.
در معاینه پزشک توده ای سفت و بدون درد در بیضه لمس میکند و با انجام سونوگرافی بیضهها و آزمایشات لازم تشخیص قطعی میگردد. تاخیر در مراجعه به پزشک میتواند باعث پیشرفت و گسترش سرطان بیضه به سایر نقاط بدن گردد و درمان آن بسیار مشکل گردد.
بیماران با سرطان بیضه در چه مرحلهای از بیماری ممکن است مراجعه نمایند؟
درمان بسته به نوع سرطان و مرحله آن متفاوت است. درمان مشترک در تمام موارد خارج کردن بیضه مبتلا به سرطان با جراحی است. سایر درمانها بر اساس میزان گسترش و نوع سرطان انجام میگردد. این درمانها عبارتند از: شیمی درمانی، پرتو درمانی و جراحی وسیع شکمی برای خارج کردن غدد لنفاوی شکم . در صورتی که بیضه سمت دیگر سالم باشد خارج کردن یک بیضه تاثیری در عملکرد جنسی و باروری بیمار ندارد.
آیا میدانید معاینه بیضه توسط خود شخص مهمترین راه تشخیص به موقع سرطان بیضه است؟
بهترین زمان معاینه هنگام حمام کردن است که پوست کیسه بیضه شل میباشد. با لمس دقیق بیضهها بین انگشت شست وسایر انگشتان هر گونه تغییر ظاهری و سفتی بیضه باید مد نظر قرار گیرد.